// 09.01.2018

Stimați colegi mediatori


Înainte de toate vă doresc un an 2018 cât mai bun, cu sănătate și împliniri pe toate planurile!

Pentru că la început de an fiecare dintre noi își propune fie să demareze noi activități, fie să le finalizeze sau să le ducă mai departe cu succes pe cele deja începute, în ce mă privește, anul 2018 îmi va oferi ocazia să abordez diferit lucrurile, atât în ceea ce privește mandatul de membru în Consiliul de mediere, cât și relația mea cu medierea și mediatorii, față de care consider în continuare că am un angajament pe care doresc să-l respect.

Cele 34 de luni care au trecut de la alegerea mea ca membru în Consiliu mi-au confirmat o serie de lucruri pe care doar le-am presupus până la acel moment și mi-au întărit convingerea că profesia noastră mai are nevoie de ceva timp pentru a se maturiza și pentru a aparține în totalitate mediatorilor. Așa cum mulți dintre dumneavoastră cunoașteți deja, am ales să fiu singur și să fac opoziție față de acțiunile celorlalți 8 membri care conduc instituția, o opoziție care este un drept și pe care o apreciez ca fiind corectă, transparentă și susținută de alternative. Nu am nici cel mai mic regret față de alegerea pe care am făcut-o și, cu siguranță, aș avea aceeași opțiune oricând, într-un context similar. În continuare, rămân adeptul unor soluții colaborative,chiar și de compromis, însă acolo unde intențiile sunt bune iar dialogul se bazează pe respect și adevăr.

Dacă în cadrul Consiliului am fost singur, în schimb în afara acestuia am simțit permanent susținere și apreciez și mulțumesc mediatorilor care mi-au fost alături în mod deschis.  

Este posibil ca anul 2018 să ne ofere noi oportunități sau o schimbare în bine pentru profesia noastră. Este posibil să avem ocazia să demonstrăm că ne putem aduna și că putem să ne reconstruim profesia.

Cu siguranță, anul 2017 poate fi etichetat ca fiind cel mai negru din scurta istorie de zece ani a profesiei noastre și asta deoarece majoritatea mediatorilor și-au închis birourile iar numărul de suspendări și încetări din calitatea de mediator a depășit și cel mai sumbru scenariu. Totodată, numărul acordurilor de mediere înregistrate a scăzut dramatic, în vreme ce mediatorii au fost din ce în ce mai ignorați de către organele judiciare. Conferința Națională a Mediatorilor a lipsit cu desăvârșire și împreună cu ea și unica ocazie a membrilor Consiliului de mediere de a se întâlni direct cu mediatorii. În continuare, instituția a continuat să manifeste eterna lipsă de transparență cu privire la cheltuirea banilor mediatorilor și pentru ca imaginea să fie și mai neagră Consiliul de mediere a început acționarea în instanță a membrilor Corpului Profesional în vederea obținerii de sume de bani necesare susținerii cheltuielilor mari și nejustificate ale instituției.

În tot acest timp, deși s-ar fi impus ca instituția să-și reducă masiv cheltuielile și să se adapteze situației, membrii Consiliului de mediere au continuat să-și încaseze aceleași indemnizații. În cele 34 de luni de mandat, cei 8 membri ai Consiliului de mediere au încasat în total suma netă de 1.394.000 lei, la care s-au adăugat evident contribuțiile la stat, în total cheltuiala instituției cu aceste indemnizații depășind 2.000.000 lei.  În continuare, membrii Consiliului de mediere apreciază ca fiind corect față de mediatori să nu publice un raport detaliat al acestor cheltuieli, astfel încât aceștia să cunoască destinația sumelor pe care le plătesc anual cu titlu de taxă sau, mai nou, pe care instanța i-ar putea obliga să le achite.

În ceea ce mă privește, așa cum unii dintre dumneavoastră aveți cunoștință, începând cu luna martie 2016 am renunțat să mai încasez această indemnizație (4000 de lei), inițial la jumătate din aceasta, iar din luna octombrie 2016 la întreaga sumă. Motivul l-a reprezentat modul de cheltuire a banilor și lipsa de control și transparență financiară față de mediatori. Deși inițial, în martie 2016, ceilalți membri ai Consiliului au fost de acord cu modificarea contractului de mandat al subsemnatului, respectiv cu plata unei indemnizații la jumătate, ulterior, în luna octombrie 2016, cu toții au refuzat modificarea din nou a acestuia motivând că subsemnatul nu aș putea presta activitate pro bono în baza unui contract de mandat iar decizia mea de a nu încasa această sumă de bani „ar putea conduce la o renuntare mascata la indeplinirea obligatiilor asumate si totodata la inlaturarea injusta a raspunderii pe care o implica Contractul de mandat”. În consecință, din acel moment, cu toate că nu am mai încasat indemnizație de membru, contractul de mandat ce prevede suma de 2000 de lei este în vigoare.

Așadar, la acest moment, Consiliul de mediere îmi datorează legal suma de 30.000 lei net. Având în vedere că în continuare se menține situația pe care am descris-o mai sus și faptul că banii mediatorilor servesc în mare măsură plății indemnizațiilor și salariilor personalului (deși principalii beneficiari ai acestor sume ar fi trebuit să fie mediatorii iar destinația principală s-ar fi impus a fi promovarea medierii și susținerea profesiei), voi începe demersurile pentru recuperarea acestei sume de bani. Deoarece nu doresc ca acești bani să fie folosiți în același mod, voi consemna întreaga sumă într-un depozit bancar, ce va servi la organizarea uneia sau a mai multor întâlniri ale mediatorilor în viitorul apropiat.

 

Marin Pădeanu

Membru în Consiliul de mediere451 vizualizări.
Dă mai departe