// 25.06.2015

STATUTUL PROFESIEI DE MEDIATOR


 

Marți, 23 iunie 2015, am transmis Consiliului de Mediere varianta  proprie a Statutului profesiei de mediator. În calitatea pe care o am, aceea de membru în Consiliul de Mediere, am solicitat totodată ca  varianta să fie publicată pe site-ul Consiliului de Mediere pentru ca mediatorii autorizați să aibă posibilitatea să analizeze și să compare toate propunerile.  În ședința ordinară din 25 iunie Consiliul a luat decizia de a publica pe site-ul său doar varianta decisă de majoritatea membrilor săi. În aceeași ședință a fost respinsă cererea subsemnatului de efectuare a unui audit financiar extern privind situația financiară a instituției pe durata întregului mandat anterior(2011-2014).

Cum am declarat și în campania electorală pentru alegerea mea ca membru al Consiliului de Mediere, consider adoptarea Statutului profesiei ca fiind una din prioritățile acestui moment, după inițiativa de modificare a Legii medierii. În continuare, în  profesia noastră se simte nevoia unui pas foarte important ce reprezintă asumarea responsabilității membrilor Consiliului de Mediere în fața Corpului Profesional și intrarea într-o etapă de normalitate, alături de toate celelalte profesii liberale. Prin această propunere de Statut am introdus mecanismul de decizie, reglementare și control absolut necesar în cadrul oricărei profesii- Congresul,  ca for de conducere suprem(art.20 și următoarele din proiect). Odată înființat se creează cadrul prin care mediatorii participă la luarea deciziilor privitoare la interesele lor profesionale(și nu doar consultarea formală a lor, ca până acum). Totodată activitatea prin care Consiliul de Mediere gestionează resursele mediatorilor autorizați(cotizații anuale, taxe de autorizare, etc) este supusă controlului Corpului Profesional, prin aprobarea bugetului și descărcarea de gestiune anuală.

De asemenea, având în vedere specificul activității mediatorului,am statuat la nivel de principiu libertatea de asociere a membrilor Corpului Profesional, care în opinia mea creează un sistem nou, diferit de pattern-urile învechite, ierarhice având la bază obligativitatea asocierii pe diverse criterii(teritoriale sau de altă natură).

Marin Pădeanu - membru în Consiliul de Mediere

Președinte al Asociației Profesionale de Mediere Pro Pact

Proiectul poate fi citit aici:
616 vizualizări.
Dă mai departe