// 30.01.2017

Scrisoare deschisă către membrii Consiliului de mediere


Stimați colegi membri ai Consiliului de mediere:

Mitroi Mugur Bogdan, Șuștac Zeno Daniel, Dedu Ion, Iacob Anca, Ichim Gabriela, Ionescu Nicoleta, Bădulescu Dorin, Munteanu Mihai,

În luna martie se împlinesc doi ani de la preluarea mandatului de către actualul Consiliu de mediere. Ar fi un moment potrivit pentru a trage linie și a analiza situația în care se află profesia de mediator și impactul produs asupra sa prin strategia pe care v-ați asumat-o și ați aplicat-o în această perioadă.

Știm cu toții ce ați promis în campania electorală: că medierea va fi procedura prealabilă obligatorie, asumându-vă și un angajament în acest sens; de asemenea, ați promis organizarea profesiei de mediator, deoarece în viziunea dumneavoastră acesta era un alt motiv pentru care medierea nu funcționa în România. Nu contest faptul că este firesc să avem puncte de vedere diferite cu privire la modul cum se poate dezvolta o profesie și chiar cu privire la mediere în sine dar, după acești doi ani de mandat în Consiliul de mediere, în care am asistat la aplicarea unor măsuri pe care le-ați adoptat în unanimitate,  pot trage o serie de concluzii:

În primul rând, este vizibil că ați eșuat în realizarea obiectivelor pe care vi le-ați propus. Ați adoptat un statut în vădită contradicție cu legea care reglementează profesia și care este departe de a produce efectele specifice unui astfel de act cu caracter normativ. Din contră, el se dovedește a fi o frână în orice încercare de evoluție a profesiei, cu atât mai mult cu cât conține prevederi care nu s-au aplicat nici până în acest moment, în vreme ce altele sunt imposibil de pus în practică. Pseudo-organizarea (teritorială) pe care ați realizat-o în mai 2015 s-a dovedit, de asemenea, un eșec, constituind doar un prilej de a cheltui sume importante de bani din bugetul instituției și o delegare a unor atribuții, în general lipsite de importanță.

A urmat promovarea și susținerea unui proiect de modificare a Legii nr. 192/2006 nerealist și neadaptat la perioada pe care o traversează medierea și profesia de mediator, ca urmare a deciziei Curții Constituționale referitoare la ședința obligatorie de informare. Ați "reușit" prin acest proiect de lege să închideți orice cale de comunicare cu Ministerul Justiției, deși mediatorii consideră că acolo ar trebui să găsească un sprijin important. La fel ați procedat cu  Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Asociația Română a Băncilor; în cadrul discuțiilor legate de transpunerea în legislația românească a Directivei 11/2013 privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum (SAL), mediatorii au pierdut șansa de a juca vreun rol tocmai pentru că a ieșit în evidență apetitul dumneavoastră de a forma profesional și în acest domeniu.

 Este evident că ați urmărit restartarea formării de mediatori și nu redresarea și recredibilizarea instituției medierii. De altfel, în toată această perioadă v-ați menținut calitatea de formatori și/sau deținători de școli de formare, iar multe din hotărârile pe care le-ați adoptat au vizat menținerea și protejarea acestei stări de fapt anormale și inexistentă în cadrul vreunei alte profesii, oricare ar fi aceasta.

Diminuarea continuă a resurselor financiare ale instituției și menținerea unui deficit enorm este cel mai important aspect pe care doresc să-l aduc în discuție. Începând cu mandatul trecut, Consiliul de mediere a dispus de sume foarte mari de bani (provenind din taxele de autorizare) ce ar fi permis, în condițiile unei administrări diligente, susținerea pe termen foarte lung a profesiei de mediator. Ar fi existat chiar posibilitatea achiziționării unui imobil pentru sediul instituției. Din nefericire pentru noi, mediatorii, s-a preferat cheltuirea masivă a acestor resurse financiare prin plata de indemnizații și salarii sau organizări de evenimente lipsite de finalitate.

Același lucru l-ați făcut și dumneavoastră în actualul mandat, continuând să încasați aceleași sume enorme de bani ca indemnizații și să evitați luarea unor măsuri financiare substanțiale, prin care să eliminați deficitul bugetar existent. Ați evitat orice control financiar și orice raportare în fața Corpului Profesional, motivând lipsa prevederilor din lege, însă uitând că există o obligație, cel puțin morală, față de mediatori de a justifica și a le cere aprobarea pentru a cheltui banii care le aparțin. Ați preferat să inventați taxe profesionale și să amenințați mediatorii cu măsuri coercitive pentru a recupera așa-zise restanțe de la ei, în condițiile în care legea nu oferă Consiliului de mediere atribuții în acest sens, iar mediatorii nu au obligația de a susține cheltuieli cu indemnizații sau legate de activitatea curentă a instituției.

Înclin să cred că acționați în baza unui mandat clar și precis întrucât altfel nu se justifică faptul că refuzați în mod deliberat să reduceți substanțial cheltuielile, acceptând iminența intrării în incapacitate de plată a instituției. 

M-ați acuzat în mod public că urmăresc distrugerea profesiei de mediator și trecerea acesteia sub controlul Ministerului Justiției. Ați refuzat să semnați actul adițional prin care am renunțat în totalitate la indemnizație, motivând public că doresc să fug de responsabilități, în vreme ce dumneavoastră vi le asumați. Toate acestea deoarece am făcut opoziție față de multe dintre acțiunile pe care le-ați întreprins în acest mandat și care s-au dovedit, așa cum am anticipat, nu doar total ineficiente, dar și păgubitoare și abuzive. Totodată, v-am oferit de fiecare dată soluții alternative ( statut, un nou regulament de examen la intrarea în profesie și o variantă de proiect de modificare a legii echilibrată, care este rezultatul consultărilor în cadrul Corpului Profesional ).

Stimați membri ai Consiliului de mediere, îmi exprim speranța că veți conștientiza că ați mers mult prea departe. Fac un ultim apel către dumneavoastră și vă solicit să vă opriți, altfel va fi mult prea târziu! Sau poate chiar asta doriți...  Continuarea acțiunilor pe care le desfășurați, în special lăsarea fără resurse financiare a instituției, reprezintă adevăratul pericol la care expuneți profesia, creându-i o vulnerabilitate în fața unor amenințări pe care le cunoaștem și le-am simțit și în anii precedenți.

Marin Pădeanu

Membru în Consiliul de mediere552 vizualizări.
Dă mai departe