// 15.09.2016

COMUNICAT


 

 

             Asociația Profesională de Mediere Pro Pact, luând act de recentele evenimente ce privesc activitatea desfășurată de Consiliul de Mediere și în mod special cele legate de emiterea de către Comisia juridică a Senatului a raportului de respingere a proiectului legislativ de modificare a legii medierii (după ce anterior avizul transmis de Guvern a fost negativ), aduce la cunoștința mediatorilor și opiniei publice următorul punct de vedere:

Referitor la raportul de respingere a proiectului legislativ de modificare a legii medierii emis de către Comisia juridică de numiri, disciplină, imunități și validări din Senat, ne exprimăm regretul cu privire la o serie de puncte de vedere pe care membrii din conducerea Consiliului de Mediere le-au lansat în spațiul public.

Constatăm cu tristețe că discuția pe marginea unei posibile modificări a Legii medierii este mutată în sfera politică, iar vina eșecului demersurilor de până la acest moment este transferată către alte instituții. Pe această cale dorim să atragem atenția că nu este pentru prima dată cînd actualul Consiliu de Mediere se exonerează de răspundere în ceea ce privește eșuarea în punerea în aplicare a strategiei pe care și-a asumat-o după preluarea mandatului, iar o astfel de atitudine este de natură să aducă prejudicii grave profesiei, în special în ceea ce privește relația cu alte instituții, indiferent de natura acestora. Fie că a fost vorba de fostul Guvern, Ministerul Justiției, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Banca Națională, actualul Guvern, diferite comisii din cadrul Parlamentului României, Curtea Constituțională, etc., atitudinea Consiliului de Mediere a fost una lipsită de consecvență, coerență și deseori de respect la adresa acestora, ceea ce a condus treptat dar sigur la decredibilizarea instituției și a rolului acesteia în reprezentarea mediatorilor și a interesele lor în relația cu celelalte instituții.

În același context, dorim să reamintim Consiliului de Mediere că prezentul proiect de modificare a legii medierii nu este expresia voinței Corpului Profesional, decât într-o foarte mică măsură, ceea ce constituie un veritabil impediment în susținerea acestuia. Totodată, experimentele anterioare la care a fost supusă profesia de mediator (ex. ședința de informare, introdusă prin modificarea din 2012) au demonstrat în mod clar că astfel de acțiuni sunt sortite eșecului dacă nu sunt rezultatul consultărilor în cadrul Corpului Profesional și nu sunt raportate la necesitățile celor care practică efectiv profesia.

În ceea ce privește recentele hotărâri din luna august 2016, care vizează majorarea taxei profesionale, respectiv recuperarea taxei restante din anii anteriori, ne exprimăm îngrijorarea față de modul în care actualul Consiliu înțelege să aplice măsuri de redresare financiară a instituției. Atragem atenția că o astfel de hotărâre este nelegală, în condițiile în care legea nu prevede astfel de surse de finanțare, iar modul în care Consiliul a procedat este absolut arbitrar, inoportun și împotriva intereselor mediatorilor.

Nu în ultimul rând, adoptarea unor astfel de măsuri de natură financiară se produce fără o reducere concomitentă a cheltuielilor instituției și în lipsa totală și perpetuă a unei aprobări și ulterior a  justificării în fața mediatorilor a cheltuirii banilor acestora.

Față de aspectele precizate mai sus și în virtutea rolului pe care art. 24 din Legea nr.192/2006 îl conferă asociațiilor profesionale, acela de a apăra drepturile și interesele mediatorilor, Asociația Profesională de Mediere Pro Pact va demara un proces de consultare la nivel național și va iniția demersurile legale care se impun în vederea restabilirii situației de normalitate la nivelul profesiei.

 

Consiliul Director

Asociația Profesională de Mediere Pro Pact

 

15 septembrie 20161986 vizualizări.
Dă mai departe